Blacksmith Ultra sträcker sig till största delen i skogar runt Eskilstuna. Det blir en hyfsat lång tur, med mycket stig, grusväg och en gnutta asfalt. Mycket av den är teknisk, framförallt mot slutet.

Start klockan 08:00 i Balsta, vid runstenen bakom Bygma. Du får ta dig dit för egen maskin. Om du inte är ombytt får du göra det bakom samma sten. Det blir roligast så. Duscha får du göra hemma.
Säkerheten står du för själv, eventuella mediciner, skavsårsplåster, klädombyten får du själv ta hand om.
Mår du inte bra – stanna hemma.
Banan är inte snitslad. Du ser till att ha nödvändiga verktyg för att ta dig runt. Vi tillhandahåller en gpx-fil över rutten, resten är upp till dig. Eller så hänger du med oss. Vi hittar förhoppningsvis.
Tempot vi kommer hålla kommer inte överstiga 6 min/km. Högst sannolikt kommer det ligga mellan 6:30 och 7:00. Vill du springa snabbare får du göra det, men då kanske du får springa själv. Kliver man på ett gäng som sprungit på stigar och grus i flera timmar så respekterar man tempot i gruppen.
Inga energistationer. Du får bära med dig det du behöver äta och vatten så du klarar halva loppet. Vi stannar för en fika i Vilsta efter ca 30 km. Vi passerar en källa i Hugelsta efter ca 45 km. Behöver du mer så får du kliva av banan och handla – vi rör oss i periferin runt Eskilstuna så det finns en del mackar, kiosker och mataffärer att ramla in på.
Det du tar med dig ut i skogen som du inte käkar upp tar du med dig. Vi lämnar inga spår om vi inte måste (kiss försvinner snabbt, bajs får du se till att det kommer ned på skäligt djup).
Ingen avgift, inget startbevis, ingen nummerlapp, ingen medalj. Se det här som ett gemensamt långpass med likasinnade. Strapatserna och minnena bär vi på så länge vi behagar och vår ålder tillåter oss.

Se till att ha roligt.
Välkommen!

Historik - Det började med en gemensam löprunda

Henrik Modin: 30:e Januari 2013
Om jag inte minns helt fel var det Anders, Ranald och jag. Gyllenhielmska leden från Torshälla mot Sundbyholm. Drömde oss bort. Längre distanser. Vi pratade om att göra ”de fyra tiorna” i Eskilstuna på en och samma dag, med transportlöpning mellan.

Torsharg, OK Tor, Vilsta och Årby. Om man trixar lite med transportlöpningen (undviker raka spåret) kommer man upp i 50 miles (eller 80,5 km).

Det kommer inte vara en tävling, mer som ett socialt event för långdistanslöpare. Det kommer gå sakta – så vi kan prata med varandra – och vi springer i grupp. Vi kommer vara självförsörjande med 3-4 stationer (en efter varje avslutad tia) för mat och dryck. Stationerna bemannas med fördel av våra närmast sörjande. Alla som hänger med gör det på egen risk.

Vi har inte bestämt när det blir av, men det kommer bli under det ljusare halvåret. Vi hoppas att det kan vara ett återkommande event.

Eskilstuna Blacksmith Ultra 1:a upplagan

Idéerna kring projektet har bollats i tankarna ett bra tag nu och Johan Dahlkvist har slitit med en bansträckning sedan i höstas. Nu är den klar.
Till största delen sträcker den sig i skogar runt Eskilstuna. Det blir en hyfsat lång tur, med mycket stig, mycket av den är teknisk, framförallt mot slutet.

Första upplagan av EBU går av stapeln den 22:a juni 2014.

Det som gäller för Eskilstuna Blacksmith Ultra är;

  • Start klockan 08:00 i Balsta, vid runstenen bakom Bygma. Du får ta dig dit för egen maskin. Om du inte är ombytt får du göra det bakom samma sten. Det blir roligast så. Duscha får du göra hemma.
  • Säkerheten står du för själv, det enda kravet vi har är att du har mobiltelefon med dig. Se till att meddela oss ditt mobilnummer samtidigt som du anmäler ditt deltagande. Ifall vi får för oss att kolla läget. Eventuella mediciner, skavsårsplåster, klädombyten får du själv ta hand om.
  • Mår du inte bra – stanna hemma.
  • Banan är inte snitslad. Du ser till att ha nödvändiga verktyg för att ta dig runt. Vi tillhandahåller en gpx-fil över rutten, resten är upp till dig. Eller så hänger du med oss. Vi kanske hittar.
  • Inga energistationer. Du får bära med dig det du behöver äta och vatten så du klarar halva loppet. Vi ordnar med några vattendunkar på uppmärkt ställe. Behöver du mer så får du kliva av banan och handla – vi rör oss i periferin runt Eskilstuna så det finns gott om mackar, kiosker och mataffärer att ramla in på.
  • Det du tar med dig ut i skogen som du inte käkar upp tar du med dig. Vi lämnar inga spår om vi inte måste (kiss försvinner snabbt, bajs får du se till att det kommer ned på skäligt djup).
  • Ingen avgift, inget startbevis, ingen nummerlapp, ingen medalj. Se det här som ett gemensamt långpass med likasinnade. Strapatserna och minnena bär vi på så länge vi behagar och vår ålder tillåter oss.
  • Se till att ha roligt.

Eskilstuna Blacksmith Ultra 2:a upplagan

Vi kör på samma bansträckning som i fjol, inga konstigheter.

Till största delen sträcker den sig i skogar runt Eskilstuna. Det blir en hyfsat lång tur, med mycket stig, mycket av den är teknisk, framförallt mot slutet.

Andra upplagan av EBU går av stapeln den 27:e juni 2015.

Eskilstuna Blacksmith Ultra 3:e upplagan

Äntligen! När det är tredje året i rad börjar det kännas som en tradition. Traditionsenligt kommer vi genomföra det hela ett par veckor efter midsommar, vilket ger lördagen den 9:e juli.

Blacksmith Ultra sträcker sig till största delen i skogar runt Eskilstuna. Det blir en hyfsat lång tur, med mycket stig, grusväg och en gnutta asfalt. Mycket av den är teknisk, framförallt mot slutet.

Det som gäller för Eskilstuna Blacksmith Ultra är (nya idéer markeras med fet text, tanken är att vartefter eventet går av stapeln ska vi slipa på det, så det blir bättre och bättre);

Eskilstuna Blacksmith Ultra (EBU) rev 4 – 2017-07-15

Nu är det dags igen, vi tar oss runt Eskilstunas yttre kanter för fjärde året i rad.

Blacksmith Ultra sträcker sig till största delen i skogar runt Eskilstuna. Det blir en hyfsat lång tur, med mycket stig, grusväg och en gnutta asfalt. Mycket av den är teknisk, framförallt mot slutet.

Eskilstuna Blacksmith Ultra - 5:e upplagan

Lördag den 7:e Juli 2018 första gången vi körde medsols och vi blev 21 personer som kom till starten. Efter ett kortare info snack så drog vi iväg mot Kjula. Det blev fler distansrekord under dagen och en löpare tog sig hel vägen i mål, grattis Andreas.

Eskilstuna Blacksmith Ultra (EBU) 8:e upplagan – 2021-07-17

 

Nu är det dags igen, vi tar oss runt Eskilstunas yttre kanter för åttonde året i rad.

Blacksmith Ultra sträcker sig till största delen i skogar runt Eskilstuna. Det blir en hyfsat lång tur, med mycket stig, grusväg och en gnutta asfalt. Mycket av den är teknisk, framförallt mot slutet. Vi har som plan att uppdatera GPX-filen till spåret så det blir lättare att spåra. Vi kommer köra medsols och första vattenhålet är vid Tallstugan i Kjula. Vi har som plan att kunna erbjuda vatten och frukt på några platser utefter spåret.