Eskilstuna Trailklubb har ett antal reflexbanor och här får du ett förtydligande för hur de fungerar samt hur vi har byggt dem.

Vi har tillstånd och har godkänt att sätta upp våra reflexer, våra reflexer är uppsatta utan att skada naturen. Vi avlägsnar även reflexerna när vi inte använder banorna något mer.
Banorna är byggda med vita reflexer (vi har en kort bana med röda) som man ser tydligt med en pannlampa. Reflexerna är uppsatta åt båda hållen, men om man skulle komma bort sig så är det bara att vända sig om för att hitta tillbaka. Reflexerna är uppsatta med en regelbundenhet så att man hittar, om man blir osäker ta då några steg extra ca 10 m så ser man säkert någon reflex. Om du inte ser någon ny reflex så kolla åt det håll du kom ifrån. Backa en bit och spana lite noggrannare så hittar du säkert vidare. När man orienterar sig fram i banan så dyker det ibland upp dubbla reflexer, de sitter vertiklat. Denna markering betyder att banan svänger kraftigt eller att det är en skymd plats. Då får man se sig omkring och leta. Banan går för det mesta lätta att följa reflex för reflex. Banorna är dragna åt båda hållen så får vi automatiskt 2 banor.
Våra banor.
Huvudspåret vita reflexer ca 7 km. Det är en motsols och en medsols.
Start på den bana är Vilsta raststuga, spring Vilstastigen mot stallet. Redan på stigen sitter det reflexbrickor, kan var svårt att se för allt ljus som finns i området. Spring fram till asfaltsvägen vid första hästhagen där svänger banan till vänster utmed hagen och du springer sedan grusvägen. Där ser man reflexerna tydligt. Fortsätt framåt över vattendraget, efter ca 50 meter titta åt vänster där börjar medsols banan. Fortsätt om du vill 50 meter. Titta till vänster, där börjar motsols banan.
Är man i bra form så tar det c.a 50 min är man en god motionär så tar det c.a 75 min går man så tar det c.a 100-120 min
När man kommer springande på huvudspåret och har kommit ungefär halvvägs, så dyker det upp röda reflexbrickor som far i väg in i skogen.
Du har nu kommit fram till Bonusrundan. Om du är nöjd med 7 km så kan du tänka så här för att inte också hamna på Bonusrundan. Om du vid starten har tagit den första möjligheten upp till vänster och med andra ord kör medsols. Då ska du hålla höger när du börjar se de röda reflexerna. Det är en ganska skarp sväng runt en sten. Om du enligt samma exempel väljer att även köra Bonusrundan så följer du de röda reflexerna i ca 100 m så övergår banan till vita reflexer igen. Du har nu kommit fram till Bonusrundan. Den är markerad med vita reflexer ca 4 km, banan är markerad både medsols och motsols.
Bonusrundan börjar ca i mitten av huvudspåret ungefär vid Skogstorps 2,5 km spår. När du kommer tillbaka till huvudspåret så får du en varning med röda reflexer. Efter 25 m kommer du ut på huvudspåret igen bara att jaga på framåt. Med huvudspår och bonus c.a 11 km.
Röda reflexbanan ca 3 km
Den börjar vid grillen på sidan om Vilsta raststuga. Ta dig fram till grillplatsen och lys in i skogen, andra hållet startar 10 m åt vänster rakt in i skogen. Som ni har räknat ut så är denna dragen med röda reflexer. Tanken med den här banan är att alla kan gå den eller springa. Den är mycket lättare och passar utmärkt att gå, samt ta med barn och då får hela familjen roligt. Med barn så tar det nästan 60 min. Missa inte vårt kuliga träd vid myren. Det är en lämlig plats att fika på om du har barn med.
Sprint intervallbanan ca 400 m.
Vita reflexer dock dragen åt ett håll. Om du startar vid raststugan i Vilsta så följer du elljusspåret medsols upp till körvägen. Där tar du vänster mot Viptorp. Efter ca 300 meter upp på den vägen så ser du en informationsskylt på höger sida. Där startar den här banan. Den är ca 450 meter i skogen innan du kommer ut på körvägen igen och kan börja om.
Vi har även bana i Hällby, som för tillfälligt är stängd.
Vi hade dragit en väldigt bra bana vid Hällby skogskyrkogård åt två håll. Men i slutet av november så gjorde man en skogsavverkning, så att delar av banan försvann. Vi har inte bestämt oss hur vi skall göra, för det planeras mer avverkning i området. Så tills vidare har vi den stängd.
Vi har även en bana i Torshälla, vid Torsharg.
Den startar vid Scoutstugan som ligger på höger sida av vägen nästan framme vid båtslipen. Där finns en parkering och vid den är det en brant backe. Titta upp i backen så ser du första reflexen. Denna bana är endast markerad medsols. Den är ca 5,8 km och riktigt fin och väl värd ett besök. Denna bana är uppdaterad och det finns en del rundslingor du kan hamna på. Ett bra tips är att du laddar ned filen som hör till. Den fungerar i de flesta klockor och telefon-appar  av brukligt slag.

Det har på senare tid dykt upp andra Reflexbanor i Vilsta som inte vi har byggt, de har oftast annan typ av märkning och andra färger.