Gemensamma långpass!

I Eskilstuna är vi priviligerade som har nära till Sörmlandsleden! Ja, du kommer in på den bara 200 meter från Raststugan i Vilsta. Den 100 mil långa leden bjuder på fantastisk och varierad natur, allt ifrån vildmarkerna kring Kolmården till Marvikarnas kuperade omgivning. Och stigarna är kantade med historia och en svunnen tid när gruvdriften var stor i Sörmland. Och som om det inte räckte med det har vi även nära till den fantastiska Bruksleden i Västmanland på andra sidan Mälaren.

I klubben genomför vi lite då och då gemensamma långpass, dock inte nödvändigtvis längs lederna ovan. Dessa långpass handlar om löpäventyr och tempot anpassas efter deltagarna och innehåller många stopp. Man behöver alltså inte fundera på att det ska gå för snabbt eller att medeltempot är för högt. Att fundera på snitthastigheter är helt meningslöst på denna typ av terräng. Dessa långpass är utmärkta tillfällen att njuta av vår natur och träna uthållighet genom att vara ute länge, varför distansen är sekundär. Ja, och vi går i alla stigningar och uppförsbackar, men annars springer vi.

När det gäller utrustning på dessa upplevelsepass är det nog viktigast att ha med sig en liten ryggsäck med lite ombyte, energi av det slag man gillar och att ryggsäcken har någon form av vätskesystem, flaskor eller vätskeblåsa. Beträffande skor är det inte alls nödvändigt med värsta trailskorna, utan det viktigaste är att skorna är komfortabla och sitter skönt på fötterna.