Per-Arnes erfarenheter av skador

Är jag skadad? Hur har det gått till? Ja, jag har vid två tillfällen genom mina år som löpare faktiskt varit skadad på ett sådant sätt att det har hindrat mig i mitt löpande. Jag har stundtals även haft ont och det gillar jag inte.

Den första gången var för några år sedan, läs ca. 2016 då jag deltog i ett jättebra pass i Vilsta. Passet hade fokus på att springa nedför backar och det gav många av deltagarna användbar kunskap om det. Jag höll som vanlig på och filmade mest hela tiden och blev därför inte riktigt uppvärmd i kroppen. När vi på slutet av passet skulle nedför en fin tallbarrig backe så bestämde jag mig för att det var dags att använda informationen jag fått under passet. Jag satte med andra ord av i rätt bra fart och fick en muskelbristning i baksidan av mitt lår, strax under skinkmuskeln. Tänkte inte så mycket på det närmsta dagarna utan räknade med att det skulle gå över inom kort. Jag vidtog inga åtgärder så som att ta hjälp av någon som kan och förstår hur kroppen fungerar, jag vilade inte heller utan linkade fram så gott det gick. Det resulterade i att jag under nästa 10 månader hade kvar problemet.

Den andra gången var nu på vårvintern 2019. Jag åkte längdskidor i Vilsta och la mig rätt snopet framstupa. Det gick inte fort och jag tyckte inte att jag gjorde mig illa. Efter några dagar var jag med på ett av våra pass och märkte att det inte var som vanligt. Tiden gick och jag försökte hålla en högre nivå på min träning då jag hade bestämt mig för att delta i olika event under året och insåg att jag behövde höja ribban för att klara det. Efter nästan 2 månader då jag testat allt från massage, stretch till elektroniska pulser insåg jag att det blir inte bättre. Jag frågade en kompis om råd och fick då tipset att ta kontakt med en namngiven kiropraktor, vilken hon själv hade haft stor hjälp av. Något tveksam bokade jag en tid och det visade sig vara rätt. Han tittade i min muskel med ultraljud och kunde då se att jag hade utvecklat ett så kallat löparknä. Efter min beskrivning av hur jag upplevde känslan i mitt ben så kom han fram till att jag troligen även var överansträngd i främre lårmuskeln. Jag fick ett antal övningar, uppmaning att äta antiinflammatorisk medicin under 10 dagar och så bokade vi en ny tid.

Jag hann med 3 besök innan det var dags att åka ner till Frankrike för Pila Trail 42 km. Jag velade fram och tillbaka med hur jag skulle delta eller ej. Resan var redan betald så det var bara att åka. Jag bestämde mig kvällen innan loppet för att starta i den långa distansen för att se hur kroppen skulle kännas. Till min stora glädje så kändes benet toppen och utan protester. Det som fällde mig var i stället höjdmeter och värmen. Väl hemma hade jag bokat ett sista besök och kiropraktorn sa att det inte var några hinder för att köra på som vanligt igen.

Min största lärdom av dessa skador är som kiropraktorn sa,- Om du skadar dig och det inte känns bättre efter 4 dagar, ta hjälp.

Jag hade i min strävan att hitta en snabb fix ställt till det så att lårmuskeln blev mer överansträngd än den varit från början och det bara för att jag trodde....

Jag hoppas att du kan vara klokare än jag, om / när du får en skada och du inom en kortare tid tar hjälp av någon som kan mer om skador så du kommer tillbaka snabbare.